Wat is wifi ?

Wifi logo

Wifi, is de draadloze variant van het bekabelde netwerk

Wat is wifi ?

Wifi is de draadloze variant van het bekabelde netwerk. Wifi is een standaard( 802.11) ontwikkeld door de Wifi Alliance. Deze zorgt ervoor dat alle producten die op de markt komen met de naam “wifi” voldoen aan bepaalde afspraken.

Met wifi is het mogelijk om draadloos te surfen en data uit te wisselen zonder dat er een netwerk(ethernet) kabel met uw computer of laptop verbonden is.

Hoe werkt wifi ?

Wifi werkt net als diverse andere communicatiemiddelen met radiogolven. Een radiogolf is een elektromagnetische golf die door middel van elektrische ladingen en magnetische bewegingen in staat is om bepaalde informatie te verplaatsen.

 

Een radiogolf kan een bepaalde golflengte hebben (enkele mm’s tot enkele 1000’en meters). De golflengte bepaald de frequentie en daarbij ook de fysische eigenschappen die mogelijk zijn om bepaalde informatie over te dragen. Een gekend voorbeeld van communicatie via radiogolven is de klassieke fm -radio. Men kan fm-zenders ontvangen op de fm band, deze fm band strekt zich uit van 87,50 tot 108 Mhz(mega hertz).
Hoe groot is nu de golflengte ? Stel u luistert naar uw favoriete radiozender op 100 Mhz(mega Hertz) = 100 000 000 Hz (Hertz). Als men weet dat een radiogolf zich met een voortplantingssnelheid van zo’n 300 000 000 m/s (meter per seconde) voortplant dan is de golflengte eenvoudig te bepalen.

golflengte = voortplantingssnelheid / frequentie v.d. golf 

Golflengte fm-radiozender = 300 000 000 / 100 000 000 Hz = 3 meter.

Wifi gebruikt echter een hoger frequentiegebied (range) dan de fm-radiouitzending. Op die manier is het mogelijk om met hoge snelheid grotere hoeveelheden informatie (data) uit te wisselen. Wifi maakt meestal gebruik van de 2.4 Ghz (giga Hertz) frequentieband, tegenwoordig duiken er echter steeds meer apparaten op die ook de nieuwere 5 GHz band ondersteunen.

Is wifi schadelijk ?

Er wordt heel wat geschreven over het al dan niet schadelijk zijn van radiogolven. Het menselijk lichaam absorbeert een hoeveelheid elektromagnetische straling afhankelijk van het uitgezonden vermogen. De SAR waarde is een maatstaf die aangeeft hoeveel elektromagnetische energie een lichaam absorbeert.

Voorbeeld:
Iphone 5 heeft een sar waarde van zo’n 1.2 W/ kg lichaamsgewicht. Dit is de hoeveelheid elektromagnetische straling dat het lichaam (voornamelijk het hoofd) opneemt wanneer er dataoverdracht is (bellen/sms’en, …)
De wereldgezondheidsorganisatie heeft een maximum opgelegd van  2W/kg, dus de iphone 5 valt binnen deze normen.

Wifi apparaten werken met relatief lage vermogens (max 100mW) dit is echter geen maatstaf voor de gezondheidsrisico’s (sar waarde). Verschillende onderzoeken tonen aan dat wifi netwerken een lager gezondheidsrisico inhouden dan gsm verkeer.
Typische sar waardes voor wifi netwerken zijn: 0.06 -0.87 W/kg. Dit is afhankelijk van de afstand tot de router, en de belasting (hoeveelheid dataoverdracht) ervan.

Tip voor veilig wifi gebruik:  Plaats de router op een veilige plaats, dit is een plaats die enkele meters van je bureau, nachtkastje of bed verwijderd is.

De sar waarde daalt drastisch indien de afstand tot de bron (bv. router of gsm) wordt vergroot!

 

 

2 gedachten over “Wat is wifi ?

  1. Paul

    Bijvoorbeeld.
    Indien m,n niet beschikt over en internet over geen enkel verbinding,en je hebt en alleen staande wooning,is het dan mogelijk om zelf iets te maken of te bouwen om wifi te ontvangen of ontvangst te ontwikkelen,om toch internet te hebben ?????..!!!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *